Składniki Dla 6 osob: 250 g czerwonej fasoli z puszki 500 g miesa wolowego (mielone lub samemu posiekac) 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke) 1 cebula (pokrojona w kostke) 1 lyzka przecieru pomidorowego 2 zabki czosnku (drobno pokrojone) 2-3 puszki pomidorow (bez skory) 2 szklanki rosolu (z kostki) 100 g kukurydzy z puszki 2 liscie laurowe bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn PRZEPIS: Mieso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac liscie laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac fasole i kukurydze i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac (najlepiej swieza) bazylia. Konsystencja powinna byc dosyc gesta. Chili con carne mozna podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
SMACZNEGO
|